Søg

Sådan fikser du døde eller fastlåste pixels på din skærm

Billede af gaming skærm, der viser en grøn skærm med en masse små prikker, der skal forestiller døde eller fastlåste pixels

Indeholder annoncer – Som en del af vores indsats for at levere kvalitetsindhold, indeholder denne artikel affiliatelinks.

Indholdsfortegnelse

Hvad er en død eller fastlåst pixel?

Pixels er de små prikker, der tilsammen danner billeder på din skærm. Hver pixel består af tre subpixels i farverne rød, grøn og blå (RGB). Når en af disse pixels ikke fungerer korrekt, kan den enten være død eller fastlåst.

Død pixel: En død pixel er en pixel, der slet ikke fungerer. Den vil typisk fremstå som en sort prik på skærmen, fordi den ikke modtager nogen form for lys. Det betyder, at alle tre subpixels (rød, grøn og blå) er permanent slukket. En død pixel er desværre de værste af de to og chancen for at fikse en død pixel er relativt lille.

Fastlåst pixel: En fastlåst pixel er en pixel, der er låst fast på en bestemt farve, som f.eks. rød, grøn eller blå. Det skyldes, at en eller flere af de tre subpixels er tændt og ikke reagerer på skærmens signaler om at skifte farve. Chancen for at fikse en fastlåst pixel er rimelig høj, da den stadigvæk får lys.

Både døde og fastlåste pixels kan være en frustrerende oplevelse, især hvis du netop har investeret i en ny skærm, ny eller brugt. Er skærmen nu og har en død pixel, så ville jeg gøre brug af din berretiget 14-dages fortrydelsesret. Heldigvis er der flere metoder, du kan prøve for at rette problemet, inden du overvejer en udskiftning. Denne guide vil forklare, hvad døde og fastlåste pixels er, hvordan du identificerer dem, og hvilke teknikker du kan bruge til at forsøge at fikse dem.

Sådan finder du en død eller fastlåst pixel

Det er en god idé at se efter døde/fastlåste pixels ved køb af en ny skærm, da disse også sagtens kan lide af dette. Vi anbefaler det især ved køb af brugte skærme.

  • Brug en pixel-tester: Der findes adskillige online værktøjer, som kan hjælpe dig med at identificere døde eller fastlåste pixels. Disse værktøjer viser forskellige farver på skærmen, hvilket gør det lettere at se de pixels, der ikke fungerer korrekt. Nogle populære pixel-testere inkluderer Dead Pixel Buddy og JScreenFix.

  • Manuel inspektion: Du kan også manuelt tjekke for døde eller fastlåste pixels ved at åbne et billede med en ensfarvet baggrund, f.eks. hvid, sort, rød, grøn eller blå, og nøje inspicere skærmen. Dette kan ofte afsløre pixels, der ikke skifter farve korrekt.

Metoder til at fikse en død eller fastlåst pixel

1. Blid massage

Blid massage kan nogle gange løsne en fastlåst pixel ved at hjælpe subpixels med at begynde at reagere normalt igen.

  • Trin 1: Sluk skærmen.
  • Trin 2: Brug en blød klud eller en vatpind for at undgå at ridse skærmen.
  • Trin 3: Placer kluden eller vatpinden forsigtigt over den døde eller fastlåste pixel.
  • Trin 4: Påfør let tryk og massér området forsigtigt i små cirkler. Målet er at forsøge at stimulere pixel’en til at begynde at fungere igen.
  • Trin 5: Tænd skærmen igen og se, om problemet er løst.


Bemærk
: Vær meget forsigtig, når du anvender denne metode, da for hårdt pres kan beskadige skærmen permanent.

2. Brug software

Der er flere softwareløsninger, der kan hjælpe med at fikse fastlåste pixels ved at hurtigt skifte farver og derved forsøge at løsne de fastlåste subpixels.

  • JScreenFix: Dette online værktøj blinker hurtigt forskellige farver på skærmen for at forsøge at løsne fastlåste pixels. Lad programmet køre i 10-30 minutter og se, om pixel’en har løsnet sig.
  • PixelHealer: Et Windows-baseret program, der kan hjælpe med at fikse fastlåste pixels ved at blinke farver over dem.
  • Dead Pixel Buddy: Et andet værktøj, der viser forskellige farver på skærmen og hjælper med at identificere og forsøge at rette fastlåste pixels.
3. Brug varme eller kulde

Nogle gange kan ekstreme temperaturer hjælpe med at løse fastlåste pixels. Vær dog yderst forsigtig med denne metode for at undgå at beskadige skærmen.

  • Varme: Brug en hårtørrer på lav varmeindstilling, og blæs forsigtigt varm luft på området omkring den fastlåste pixel. Pas på ikke at overophede skærmen.
  • Kulde: Brug en ispose pakket ind i en klud og påfør den forsigtigt på området omkring den fastlåste pixel i et par minutter.
4. Tjek reklamationsretten eller evt. garanti

Hvis ingen af ovenstående metoder virker, bør du tjekke, om din skærm kom med garanti ved køb. Er skærmen under 2 år gammel, så kan du også gøre brug af reklamationsretten – dette er dog ikke altid sikkert er nok, da mange producenter har retningslinjer for udskiftning, hvis der er et bestemt antal døde pixels.

Forebyggelse af døde eller fastlåste pixels

Selvom der ikke er nogen garanti for at forhindre døde eller fastlåste pixels, kan du tage nogle forholdsregler for at minimere risikoen:

  • Undgå langvarige statiske billeder: Sørg for, at din skærm ikke viser et statisk billede i lang tid, da dette kan øge risikoen for fastlåste pixels. Brug en pauseskærm, der konstant ændrer billedet, eller sluk skærmen, når den ikke er i brug.
  • Køb skærme af højere kvalitet: Køb skærme fra velrenommerede producenter, der har strenge kvalitetskontrolprocedurer. Dette kan reducere chancen for at få en skærm med døde eller fastlåste pixels. Dell er et godt eksempel på en producent med høje standarder.
  • Regelmæssig vedligeholdelse: Sørg for at holde skærmen ren og fri for støv, og undgå at udsætte den for ekstreme temperaturer eller fugtighed.

Vi håber dette hjalp, så du kan beholde din skærm endnu eller undgår en bøvlet returningssag. Skulle du være så uheldig, at intet af ovenstående virkede, så kan du tage et kig på vores købsguide og muligvis finde en ny lækker skærm UDEN døde eller fastlåste pixels. Vi har her fundet de top 5 bedste skærme indenfor kategorierne 1080p, 1440p og 4K.

Læs købsguiden her: Bedste gaming skærme 2024

Hvad synes du om indlægget?

Klik på en stjerne for at bedømme

Gennemsnitlig bedømmelse 0 / 5. Antal bedømmelser: 0

Ingen bedømmelser indtil videre - bliv den første til at bedømme!